Ongehoord mooi

maart 20th, 2020 Geen categorie

Soms moet je dingen uitvergroten om een punt te maken. Dat hadden we bedacht voor de Solar Expo in Valencia. Daar stonden we met een drumstok op enkele nagenoeg identieke bekkens te hengsten. Compleet met lichtshow die bij iedere slag het dak van de hal in het licht zette.

Bewijs

Los van het geweld en de niet te missen aandacht voor onze stand gaf dit een belangrijk bewijs. In een van de bekkens zat een scheurtje, wat een heel ander geluid geeft. We hadden hiermee een goed bewijs dat een klein, voor het oog nauwelijks zichtbaar scheurtje, een afwijking in de karakteristieken van het geluid tot gevolg had. Het gaf binnen het menselijk hoorbare bereik aan, wat RUV technologie kon vaststellen in het ultrasone, voor de mens niet hoorbare bereik.

RUV staat voor Resonance Ultrasonic Vibrations. Dit is ontwikkeld voor het detecteren van haarscheurtjes in poli-kristallijne wafers en zonnecellen. Dit soort scheurtjes zorgt er in het productieproces voor dat niet alle zonnecellen het proces overleven. En wanneer ze het wel overleven kan een scheurtje in een zonnepaneel in het veld, door temperatuurverschillen uitgroeien tot een breuk waardoor een paneel geheel of gedeeltelijk uitvalt. Ingangsinspectie zorgt er voor dat haarscheurtjes überhaupt niet het productieproces in komen.

Testen in de keten

De innovatieve ultrasone technologie moest worden doorontwikkeld en geautomatiseerd voor 24/7 productie. Bedrijven in de keten waren graag bereid aan de ontwikkeling mee te werken. Dat was een mooie bevestiging voor de marktpotentie. Ze lieten ons in hun fabrieken testen. Honderdduizenden wafers en cellen werden eerst handmatig en later automatisch beproefd om vervolgens het effect op de opbrengst van een productielijn te meten. Hoe minder uitval hoe hoger de opbrengst (yield).

Ongehoord mooi

En zo kom je nog eens ergens. Bijvoorbeeld in Sittard … geintje … en in Zuid Korea, China, Californië, Israël, Italië, Spanje en Duitsland. Maar we gingen ook naar Narvik, een kleine stad in het noorden van Noorwegen, een eindje binnen de poolcirkel. Een plek waar je de zonne-energiesector niet zo snel zou verwachten. De ruwe natuur rondom de fjorden en het Noorderlicht hoog in de bergen, ik mocht het allemaal zien. Het kreeg een speciaal plekje in mijn hart.

Deze natuur was het meest treffende antwoord op de vraag waarom we dit allemaal doen. We beschermen het leven op onze mooie planeet door het helpen succesvol maken van duurzame energiebronnen. Dat gaf extra drive en voldoening.

Productie van zonnepanelen

RUV Systems was een samenwerking tussen Ultrasonic Technologies, een universiteitsbedrijf van de Tampa University in Florida, en Rimas BV in Beringe Noord Limburg. Daar worden machinelijnen gemaakt voor de productie van zonnepanelen. De technologie wordt er nu aangeboden voor de inkomende inspectie van zonnecellen.

Wat is er zo leuk aan mijn werk? Business Development is een veelomvattende term en daarom misschien juist weinigzeggend. Daarom heb ik een paar verhalen opgeschreven.